
היסטוריה של יהדות בני מנשה
חלוצים

גידעון רי
גדעון רי
גדעון רי נולד ב-7 ביולי 1940 במיזוראם ונשא לאישה את נורית ריי. בילדותו עברה משפחתו לצ'וראצ'נדפור שבדרום מניפור, שם למד בבית הספר הממשלתי העל-יסודי.
מגיל צעיר גילה גדעון ריי נחישות בחיפוש אחר הדת האמיתית. חיפושו הנלהב הוביל אותו לשמש מטיף בכנסיית ציון הבין-לאומית של האל, שחבריה היו תומכים נלהבים בישראל. הם שמרו שבת וחגי מקרא, תוך שמירה על אמונתם בישו כמשיח.
המאבק הפנימי למצוא דת אותנטית הוביל אותו לקשר עמוק עם ת. דניאל לונגדים ו-וי. אל. בנימין, ממנהיגי ארגון UJNEI באותה תקופה. בשנת 1975 מונה גדעון ריי על ידי הנהגת הארגון לשמש כשגרירם במיזוראם. הוא הגיע לשם בשבוע האחרון של דצמבר, וקהל יעדו העיקרי היה מקרב כנסיית האלוהים. לאחר מכן, רבים מהנוכחים הביעו נכונות לאמץ את הדת היהודית. ריי שיגר מברק למטה הארגון בצ'וראצ'נדפור, בו דיווח על הצלחת שליחותו.
שלושת מנהיגי הארגון – הנשיא וי. אל. בנימין, המזכיר הכללי ת. דניאל, והדובר יוסף ג'נגקותאנג לאנגהאל – יצאו למיזוראם בעקבות הדיווח החיובי.
באפריל 1976 חוהמ"פ חזר ת. דניאל מבומביי עם ספר תורה, תפילין, ציצית וטקסטים הלכתיים שונים – צעד שסימן את תחיית היהדות בקרב בני מנשה בצפון-מזרח הודו. לאחר מכן שלח הנהגת הארגון את גדעון ריי פעם נוספת למיזוראם, כשהוא מצויד בעותקים מרובים של חומרי יהדות אשר נשלחו קודם לכן לבני מנשה על ידי ת. דניאל בעת שהותו בבומביי.
עם הגעתו של ריי למיזוראם, נערכה ועידה בכפר חְמוןְפּוּי, שם הפיץ עותקים של ספרות דתית בקרב התושבים.
ביוני 1976 נסע גדעון ריי לבומביי יחד עם אבשלום יוסף רוהלומה ויהושע בנימין, שם קיימו את מצוות ברית המילה על ידי ד"ר ברוך קולט.
היהדות במיזוראם נבטה ממניפור, כפי שנאמר. בתפקידו כשגריר UJNEI במיזוראם, הניח גדעון ריי את יסודות הקהילה היהודית בקרב בני מנשה במיזוראם.
במרץ 1974 עברה בית הכנסת, שהיה ממוקם בביתו של דניאל לונגדים במטה טויבונג, לרחוב פונגלן בשוק החדש, שם נותר עד אוקטובר 1978.
בעיות כלכליות ומחלוקות פנימיות בקהילה גרמו לכך שדניאל להונגדים לא יכול היה למלא את תפקידו כמנהיג הרוחני באותה שנה. לפיכך העביר את ספר התורה ואת סמל הארגון האיחוד היהודי צפון מזרח הודו למנהיגי הקהילה: משה יצחק, יושב ראש בית הכנסת; החזן גדעון ריי; והחברים המכובדים ירמיהו להונגדים ויונתן טאוטאנג.
הארגון האיחוד היהודי צפון מזרח הודו ערך בחירות חדשות, במסגרתו נבחרו: משה יצחק וייפה לגזבר, ירמיהו להונגדים למזכיר, ו-וי. אל. בנימין לנשיא, וגדעון ריי כחזן הקהילה.
בשנת 1981 התרחש אירוע משמעותי בחייו של ריי כאשר הארגון קיבל מכתב מהרב אליהו אביחיל על אפשרות לשלוח צעירים ללמוד בישראל. הקהילה בחרה בגדעון ריי וונקהומה ובשמעון גין, שיצאו משדה התעופה באימפהל ב-8 בינואר 1981. ב-14 בינואר התקבלו על ידי הרב אביחיל בנמל התעופה בן-גוריון ונרשמו לישיבת מכון מאיר בירושלים.
ריי למד נושאים הלכתיים הנוגעים לחיי היומיום של יהודי מאמין. בשנת 1983 חזר לצפון-מזרח הודו ומונה לחזן ולמנהיג הרוחני של בני מנשה במניפור ובמיזוראם.
ראוי לציין כי בשנת 1975 פעל ריי להפצת היהדות בחמש נקודות שונות: 1. לונגדאי 2. בילקוואטליר 3. סיףפיר 4. אייזול 5. לנגפוי.
הקהילה היהודית במיזוראם נוסדה ב-18 בינואר 1976 וגדלה במהירות למאות חברים. (קיימות גרסאות סותרות באשר למועד תחילת היהדות בצפון-מזרח הודו. זקני מניפור טוענים שהיהדות החלה במניפור בשנת 1976 ובמיזוראם בשנת 1978, בעוד שזקני מיזוראם גורסים שהחלה במניפור ב-1974 ובמיזוראם ב-1976).
גדעון ריי, מנהיג רוחני וחזן ראשי, נהג לנסוע בין מניפור למיזוראם כדי ללמד את קהילתו על ארץ ישראל, הלכות, חומשים ומדרשים.
ב-15 בינואר 1997 זכה לעלות לארץ ישראל עם משפחתו דרך ארגון עמישב בניהולו של הרב אליהו אביחיל זצ"ל.
בשנת 2006 מונה לשגריר למיזוראם על ידי ארגון שבי ישראל, בהובלת צבי חאוטה, רכז שבי ישראל. הוא שירת בשליחותו זו במשך שנה אחת.
לאחר שנים רבות של הנהגה קהילתית, מתגורר כיום גדעון ריי בעיר עפולה שבגליל הצפוני.