
היסטוריה של יהדות בני מנשה
חלוצים

דוד זמחוסם להונגדים ז"ל
דוד זמחוסם להונגדים ז"ל
דוד זמחוסם להונגדים נולד ב-31 במרץ 1919 בכפר הישן גלמול, ונישא לגברת הטחולהינג שרה להונגדים בשנת 1952. הוא תמיד אהב והיה נלהב מהתרבות והמסורת של מַנְמַסִי (קוקי, צ'ין ומיזו).
כראש הכפר הישן גלמול, הוא הבין את חשיבות הדת, ולכן זימן את זקני הכפר בשנת 1952 ואמר להם שעליהם להקים יסוד הדת; באותה שנה הם בחרו בנצרות הפרסביטריאנית.
הכנסייה הפרסביטריאנית מתמקדת בהתעלות רוחנית במהלך תפילותיהם; וכך, בעת שהתפללה בזמן ההתעלות, קיבלה אשתו הטחולהינג התגלות שעליהם לשמור את היום השביעי, שבת, כיום מנוחה.
בעקבות כך, הוא התחיל ליצור קשר עם ת'נגרומה ות'נגקמלו, חברים בכנסייה האדוונטיסטית של יום השביעי ששומר שבת במקום יום ראשון, לאחר שלמד שהם שומרי שבת. הוא קיבל על עצמו את עקרונות האדוונטיסטים והתחיל להתפלל עם קהילת ת'נגרומה ות'נגםלו.
עם זאת, רצונו לחפש עומק רוחני ולפתור את מאבקיו הפנימיים הוביל אותו לאמץ את הצורה המשיחית של היהדות בשנת 1967, שהם התחילו להימנע מאכילת בעלי חיים לא כשרים כמצוין בתורה, ולשמור את החגים שמוזכרים בתנ"ך, תוך אמונה שישו הוא המשיח המובטח.
בשנת 1968, המזל האיר לו כאשר ט' דניאל להונגדים, חוקר, משורר ופזמונאי משבט קוקי-צ'ין-מיזו, גורש על ידי בני משפחתו ממולנום שבצ'וראצ'נדפור. הסיבה לכך הייתה שתשוקתו של ט' דניאל לחקר הובילה אותו לתנועה שבתית, שלא התקבלה על ידי משפחתו.
כך, חיפושו וסקרנותו של ט' דניאל הביאו אותו אל הכפר הישן גלמול, שם ביקש מקלט תחת הנהגתו של דוד זמחוסם להונגדים, שניחם את ט' דניאל ושמר עליו מפני ייאוש. הוא עודד אותו להמשיך בחקרו והבטיח לתמוך בו כלכלית.
השניים החלו לדון בטקסים ובמסורות של אבותיהם. דוד זמחוסם ביקש מט' דניאל להרחיב את חקירתו לגבי מקורו של ח'ול (מערה מיתולוגית מתחת לאדמה שנחשבת למקום לידת שבטי מַנְמַסִי—קוקי-צ'ין-מיזו). לפי דעתו, אין עם שיכול לקום מתוך מערה, ולכן חייב להיות משמעות סודית מאחורי מסורת זו, והוא ביקש מט' דניאל לחקור זאת לעומק.
כתוצאה מכך, ט' דניאל ערך ביקורים רבים בספריות הלאומיות של מומבאי וקלקוטה לצורך מחקר. דוד זמחוסם נשאר מחויב ותמך בו כלכלית בכל מסעותיו, בנוסף לתמיכת ארגון UJNEI.
בסופו של דבר, נדיבותו וטוב ליבו של דוד זמחוסם הובילו לכך שט' דניאל גילה שמוצאם של אבותיהם הוא משבט מנשה, בנו של יוסף. הדבר הוביל להיווסדות היהדות בקרב שבטי קוקי-צ'ין-מיזו בצפון מזרח הודו.
כאשר ט' דניאל חזר ממומבאי בשנת 1976 עם תפילין, ציצית וספר תורה, דוד זמחוסם, ראש הכפר הישן גלמול, תרם בנדיבות שתי פרות לשחיטה לציון הגעתם של החפצים הקדושים הראשונים בקרב צאצאי מנשה מאז הגלות.
לאחר שקיבל על עצמו את היהדות, העביר את ראשות הכפר לאחיו הצעיר. הסברו היה שיום אחד תינתן לו ההזדמנות לשוב לארץ אבותיו — ישראל, ולכן ראשותו כבר אינה רלוונטית. הוא גם עזב את עבודתו כמורה משום שהתנגשה עם רצונו לשמור שבת.
אמונתו ביהדות השתלמה כאשר משפחתו הצליחה לעלות לישראל בשנת 2002, והוא זכה לראות את ילדיו, נכדיו וניניו. יתרה מזאת, מגוריו בקריית ארבע, סמוך למערת המכפלה בה טמונים אברהם, יצחק ויעקב, היא בחירה ראויה לשבח.
דוד זמחוסם להונגדים נפטר ב-8 במאי 2012 ונקבר בבית העלמין הר הזיתים בירושלים.