top of page

היסטוריה של יהדות בני מנשה

חלוצים

34_edited.jpg

ירמיה להונגדים

ירמיה להונגדים

נולד ב-1 בינואר 1951 בכפר גֶלְמוֹל, צ'ורצ'נדפור, מניפור, הודו, ירמיהו נישא לבתיה לונגדים בשנת 1975, בתו הבכורה של דוד זמחוסם להונגדים, ראש כפר גלמול. הוא קיבל על עצמו את הנצרות בגיל עשר, וסיים את לימודיו בקולג' בשנת 1972 לאחר שעבר את מבחני מועצת גוואהטי.

הייתה לו כמיהה עמוקה לגלות את הדת האמיתית, מה שהוביל אותו ליצור קשרים הדוקים עם דוד זמחוסם להונגדים. בעת ששימש כמורה בבית ספר של יום ראשון באיגוד הנוצרים האוונגליסטיים, הוא החל לפקוד את הקהילה השבתית – קהילה שאינה אוכלת בעלי חיים שאינם כשרים ורואה בישוע את המשיח המובטח.

נישואיו לבתיה, בתו של דוד זמחוסם, עוררו את זעמו של ציבור הכנסייה שלו, דבר שהוביל להוצאתו מן הקהילה. עם זאת, הוא המשיך להשתתף באופן פעיל בקהילת השבת של דוד זמחוסם בכפר הישן גלמול.

שנת 1976 הייתה נקודת מפנה בחייו של ירמיהו להונגדים, כאשר ט. דניאל להונגדים חזר ממומבאי עם ספר תורה, תפילין, ציצית, וספרות יהודית – מה שציין את תחיית היהדות בקרב בני מנשה בצפון מזרח הודו. יש לציין כי עד חזרתו של ט. דניאל ממומבאי, כולם המשיכו לשמור את השבת כיום מנוחה תוך שמירה על האמונה בישוע כמשיח.

כאשר היהדות התפשטה, הקהילה השבתית התפצלה לשתי קבוצות: אלו שהמשיכו להאמין בישוע והמשיכו לעבוד עם גינזמונג סואנטאק ועמיתו, ואלו שקיבלו עליהם את היהדות, התנערו מישוע והחלו לקיים את היהדות יחד עם ט. דניאל ועמיתו, ובכך הניחו את יסודות היהדות האותנטית בקרב בני מנשה. באותה תקופה, כשלושים משפחות קיבלו על עצמן את היהדות.

ירמיהו להונגדים תרם תרומה משמעותית להנחת היסודות של היהדות במניפור בקרב בני מנשה. הוא שימש כמזכיר ראש העיר בצ'ורצ'נדפור בין השנים 1976–1980, וכסגן הנשיא בין השנים 1981–1986.

בית הכנסת שהקים דניאל להונגדים עבר לבית פונגלן בניו למקה בשנת 1978. כאשר דניאל להונגדים נתקל בקשיים כלכליים שמנעו ממנו להמשיך להנהיג, הוא הפקיד את ספר התורה בידי UJNEI (איחוד היהודים של צפון מזרח הודו).

בית הכנסת הועבר מבית פונגלן לביתו של משה יצחק בשלם וֶנג, אשר כיהן כסגן נשיא וכגזבר בשנת 1978. לאחר מכן, עקב בעיות דיור ומחלוקות פנימיות בקהילה, הועבר בית הכנסת לביתו של מר לאונֶה לונגדים ב-ד. פיילן, ושוב – לבקשת משה יצחק – הועבר חזרה לביתו בשלם ונג.

בהכירו את האתגרים שעמדו בפני הקהילה, הוא פעל בנחישות לרכישת קרקע לבית הכנסת. כסגן נשיא העיר, הוא הצליח לשכנע את הנשיא, מר דונג'קאי גאנגטה, להקצות לקהילה קרקע ממשלתית (קרקע ח'אש) סמוך למשרד המשנה לנפה.

בשנת 1980 הושלם בניית בית הכנסת, והקהילה עברה למבנה החדש. לאחר מכן, בשל גידול במספר בני הקהילה, הועבר בית הכנסת לשני מקומות: האחד ב-ד. פיילן, בביתו של ירמיהו לונגדים, והשני בבית הכנסת "בית שלום" ב-ב. ונגנום טויבואנג בשנת 1986 (המגרש נתרם על ידי שמואל סומטאנג האוקיפ בשנת 1977).

ירמיהו לונגדים ובני משפחתו עלו לישראל ב-8 באוקטובר 1999, לארץ אבותיהם, ברחמי שמיים, וכיום הוא מתגורר בחרסינה קריית ארבע.

©2025 by Shivtei Menashe. 

THE SITE IS UNDER CONSTRUCTION!!

bottom of page